Când și cum să faci o reclamație la ITM

Când ești îndreptățit să faci o reclamație la ITM împotriva angajatorului? * Ce treci în reclamație si cum o depui? * Poți să faci o reclamație anonimă la ITM?

În cazul în care consideri că angajatorul ți-a încălcat drepturile ori nu și-a respectat obligațiile, primul pas este să-i trimiți o notificare prin care să-ți exprimi nemulțumirea (folosind un limbaj civilizat, desigur). Dacă vezi că situația nu se rezolvă, poți trece la pasul următor: reclami problema la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM pe scurt). Te învățam noi ce trebuie să faci.

Când e cazul să faci o reclamație la ITM?

  • Dacă nu ai fost plătit pentru munca prestată;
  • Dacă salariul pe care-l iei pentru un program de lucru normal, de 8 ore, e mai mic decât minimul pe țară (3300 de lei brut începând cu 1 noiembrie 2023);
  • Dacă nu beneficiezi de repausul săptămânal legal (48 de ore);
  • Dacă angajatorul îți cere să lucrezi ore suplimentare, dar nu ți le plătește;
  • Dacă ești minor cu drept legal de muncă și ești pus să lucrezi în plus sau să prestezi munci grele;
  • Dacă ești discriminat sau hărțuit (fizic, psihic sau moral) la locul de muncă;
  • Dacă nu beneficiezi de echipament de protecţie (unde e cazul);
  • Dacă nu ți-au fost plătite contribuțiile la stat (sănătate și pensie);
  • Dacă nu ți-au fost plătite concediul de odihnă sau de maternitate deși ai cotizat;
  • Dacă angajatorul nu vrea să-ți elibereze adeverința de muncă sau de vechime. 

Ce trebuie să treci în reclamație?

Când te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă, trebuie neapărat să menționezi:

  • Datele tale de indentificare: numele și prenumele tău, CNP-ul, seria și numărul cărții de indentitate, profesia ta;;
  • Adresa ta de domiciliu dacă o trimiți prin poștă (pentru că la aceasta vei primi răspunsul de la ITM)
  • Adresa ta de e-mail, dacă dorești să primești răspuns online;
  • Detalii despre angajator: numele companiei, CUI-ul, adresa sediului social și adresa punctului de lucru, numărul de telefon;
  • Descrierea musai reală, clară și succintă a problemei;
  • Data;
  • Semnătura (dacă depui cererea online, trebuie să folosești semnătura electronică);
  • Documente justificative.

Poți să trimiți o sesizare în mod anonim?

Tu poți, dar o trimiți degeaba. E bine să știi că Inspectoratul Teritorial de Muncă nu acceptă petiții în care nu este indicat numele sau adresa solicitantului.

Păi și... e reclamația la ITM confidențială?

Cea mai mare teamă a unui salariat atunci când se gândește să facă o reclamație la ITM este "dacă află șeful că eu am făcut sesizarea?".

Având în vedere că inspectorii sunt obligați să păstreze secretul de serviciu și să nu informeze angajatorul că inspecția se efectuează din cauza unei plângeri primite (cf. art. 18, alin. 1, lit. c din Legea nr. 108/1999), reclamația ta e confidențială. Teoretic.

Practic e imposibil să dispară complet situațiile în care angajatorul poate afla indentitatea reclamantului, mai ales în firmele cu salariați puțini sau când e vorba de un caz particular. De exemplu: ai notificat angajatorul că nu ți-au fost plătite orele suplimentare timp de 2 luni, el s-a făcut că plouă, iar peste scurt timp s-a trezit cu un control din partea ITM-ului. Automat se va gândi că tu l-ai reclamat.

Acum... chiar dacă există posibilitatea ca angajatorul să afle sau să bănuiască cine l-a dat în vileag, nu-ți recomandăm să taci și să înduri abuzuri la locul de muncă. Dacă ți-au fost încălcate drepturile, poți sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar angajatorul nu are dreptul să te sancționeze din acest motiv. Iar dacă o face, îl poți reclama mai departe în instanță. Între timp, noi îți recomandăm să-ți cauți un loc de muncă nou, cu un mediu de lucru plăcut, pe Anuntul.ro.

Recapitulăm: nu face sesizări anonime, nu face o reclamație falsă (altfel riști să fii sancționat de lege cf. art. 292 Cod Penal cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă) și nu folosi un limbaj licențios, insulte sau amenințări, deoarece inspectorii au dreptul să refuze petiția din start dacă procedezi așa. 

undefined

Model reclamație ITM

 Către: Inspectoratul Teritorial de Muncă

 mun..................

 str ................. 

 SESIZARE

 DOMNULE INSPECTOR ȘEF,

 Subsemnatul(a) ............................... născut(a) la data de.................  cu domiciliul în județul/sectorul..................... localitatea....................... strada.................  nr........ bloc..... scara.... etaj..... apartament............. nr. telefon fix.......... nr. telefon mobil ............................... posesor al BI(CI).... seria...... nr. ......... eliberat la data de......... de către ...................... CNP ............................... de profesie .......................... angajat sau fost angajat din data de .............. în funcția de ............... la SC .................................... cu sediul în localitatea..................... str..........  nr.... județul.................. nr. telefon ........... luând la cunoștință despre faptul că inspectorii de muncă vor păstra confidențialitatea celor sesizate de mine în conformitate cu art. 18, alin. 1, lit. c din Legea nr. 108/1999 (republicată) pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, și cunoscând faptul că falsul în declarații este prevăzut și pedepsit de art. 292 Cod Penal cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, adresez o petiție prin care sesizez următoarele probleme:

 Ex.: neplata orelor suplimentare de către angajator în perioada …………......

 Anexez acestei sesizări următoarele documente:

  1. Copie după contractul de muncă
  2. Alte documente doveditoare - format text (ex.: copie după tabelul de pontaj, alte înscrisuri în legătură cu activitatea ta din care să reiasă data și ora prestării muncii peste program - email-uri, rapoarte - declarații ale martorilor ș.a.)

 Data: ..............                                                                                                                     

 Semnătura:.............

 

Unde și cum trimiți reclamația?

Dacă vrei să o depui fizic, te poți prezenta direct la ITM-ul din județul în care lucrezi (găsești aici lista cu adresele inspectoratelor de muncă din toată țara), iei un formular de la intrare și-ți scrii oful. Ulterior lași hârtia la secretariat, primeșți un număr de înregistrare şi aştepți răspunsul acasă. Dacă nu vrei să te vadă cineva când îți reclami angajatorul, poți trimite petiția prin poștă (îți recomandăm să o faci printr-o scrisoare recomandată cu notificare la primire) sau online, fie prin e-mail, la adresa comunicare@inspectiamuncii.ro, fie completând formularul de petiții online (vezi că ai un număr limitat de caractere în formular, deci reclamația trebuie să fie scurtă și la obiect).

În cât timp primești răspuns?

Reclamațiile se examinează în termen de 30 de zile, conform art. 8 alin (1) din OG 27/2002, sau în 45 de zile în cazul celor care necesită o studiere amănunțită (conform art. 9 din OG 27/2002). Dacă petiția nu ține de competența ITM, atunci aceasta va fi trimisă în termen de 5 zile către organul abilitat spre examinare, iar tu vei fi informat despre asta. Deci nu te aștepta să primești un răspuns... ieri, ci ai răbdare. E bine să știi însă, că, indiferent de soluție, reprezentanții ITM trebuie să-ți răspundă.

Ce faci dacă ITM nu dă curs sesizării tale?

Dacă ai făcut reclamație la ITM conform cerințelor de mai sus și nu ai primit răspuns în termenul stabilit de lege, te poți adresa Inspecției Muncii, Ministerului Muncii sau instanței de contencios administrativ (care se ocupă de litigiile apărute între persoanele fizice sau juridice și autorități sau instituții publice). 

Primești despăgubiri de la angajator în urma plângerii la ITM?

Din păcate, nu. Inspectoratul Teritorial de Muncă poate deschide o anchetă la locul tău de muncă, poate aplica amenzi mai mari sau mai mici, poate suspenda sau chiar retrage autorizația de funcționare, sau în funcție de legea care a fost încălcată, poate recomanda inclusiv deschiderea unui dosar de cercetare penală împotriva angajatorului, însă nu-l poate forța să-ți acorde despăgubiri. Singura modalitate prin care-ți poți recupera drepturile neacordate de la el este să-l acționezi în instanță la Tribunalul pe raza căruia ai domiciliul sau serviciul. Poți alege să te reprezinți singur sau poți cere sprijinul unui avocat în Dreptul muncii. Onorariul avocatului se va calcula în funcție de valoarea obiectului cererii. Este bine să știi că ești scutit de la plata taxei de timbru, dar dacă pierzi procesul, va trebui să plătești onorariul celeilalte părți. 

4.330 vizualizari Autor Raluca Cincu 06.12.2023
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.