Pregătește-te pentru interviul de angajare - întrebări frecvente și răspunsuri corecte

Întrebări-capcană la interviul de angajare și cum răspunzi la ele * Ce să spui când ești întrebat despre așteptările salariale * Ce să-l întrebi tu pe angajator la interviu

Interviul de angajare este important atât pentru recrutor, cât și pentru tine, candidatul. Intervievatorul trebuie să decidă care persoană va fi cea mai potrivită pentru postul disponibil, iar tu trebuie să faci o impresie bună. Este bine să știi că există două tipuri de întrebări la interviu:

  • cele cantitative, care îți testează efectiv cunoștințele și experiența profesională (e posibil ca acestea să fie însoțite de una sau mai multe probe practice, depinde de post);
  • cele calitative, prin care angajatorul încearcă să-ți intuiască personalitatea, să-și dea seama cum te-ai integra în echipa sa și dacă idealurile tale se potrivesc cu cele ale firmei.

Dacă în cazul întrebărilor cantitative e vorba doar despre detalii tehnice specifice jobului dorit, prin întrebările calitative te poți face, de fapt, remarcat, dar numai dacă ai niște răspunsuri bine gândite dinainte.

Cu ajutorul lui Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră, te învățăm cum să răspunzi la întrebările calitative care sigur îți vor fi adresate la interviul de angajare.

Ce poți să ne spui despre tine?

Aceasta este de obicei întrebarea cu care se sparge gheața la interviu. „Dacă ai emoții, poți întreba recrutorul dacă vrea să afle ceva anume și atunci mai tragi un pic de timp până când acesta spune cam ce ar vrea să audă".

Important! Fă legătura între cerințele jobului si competențele tale. Începe cu o scurtă prezentare a educației (nu o lua de la liceu, ci vorbește despre studiile și cursurile care au legătură directă cu postul respectiv) și continuă cu experiență profesională (tot așa, lucruri relevante pentru acel job). Detaliile care țin de statutul tău marital, de copii, faptul că ești nemulțumit de viața ta și de situația ta financiară actuală nu trebuie aduse în discuție la interviu. Poți vorbi în schimb despre pasiunile tale (citit, călătorit, voluntariat etc.) sau despre reușite (de exemplu, că ai învățat singur să lucrezi în Java, că ai câștigat un premiu la o competiție sportivă etc.).

De ce ai plecat de la fostul loc de muncă?/De ce vrei să renunți la locul de muncă actual?

Întotdeauna un recrutor va fi curios cu motivele pentru care dorești să pleci de la o companie la alta, de ce cauți un domeniu diferit sau cu trecerea la o alta etapă în dezvoltarea profesională. Consilierul în carieră spune că este importantă sinceritatea, dar cu o anumită măsură.

Fii atent la exprimarea legată de un venit salarial mai mare. Nu spune ca ai plecat din pricina banilor, chiar dacă acesta a fost motivul. Lași impresia că, dacă vei fi angajat la noul job și alt angajator îți va promite peste 6 luni 300 de lei în plus la salariu, vei pleca imediat acolo. De asemenea, sub nicio formă, nu îți denigra/bârfi fostul angajator și foștii colegi".

Găsește acel echilibru între sinceritate și nevoia de creștere, de dezvoltare, de a face mai multe lucruri. Poți vorbi despre cum îți dorești să te dezvolți. De exemplu, spune: „Cred că aș putea face mai multe, iar la fostul loc de muncă simțeam că m-am plafonat. De aceea caut un job nou, care să-mi ofere posibilități de dezvoltare personală și profesională”. 

Dacă ai fost disponibilizat și ești întrebat care a fost motivul, poți spune că s-a redus personalul. Dacă ai fost dat afară din cauze disciplinare, e mai puțin plăcut, ideal e să nu ajungi în această situație.

În afară de aflarea motivelor în sine, angajatorul caută să se lămurească asupra unor trăsături de caracter ale tale, să-și dea seama dacă ești un om cu principii sau nu", spune consilierul.

Ce sarcini aveai la fostul locul de muncă?

Răspunsul trebuie să aibă legătură cu viitoarele sarcini și activități pe care le vei avea, pentru că îndeplinind anumite activități clar le vei îndeplini și dincoace. Poți veni cu un exemplu, maximum două despre cum făceai acele treburi sau la ce rezultate bune ai ajuns. Pune accent pe abilitatile și competențele folosite, care erau relațiile de colaborare cu alți colegi și cu managerul, dacă postul cere abilități de lucru în echipă. Nu intra în amănunte de confidențialitate pe care e important să le păstrezi de la fosta companie.

Ce realizări ai avut? 

Raportează-te la cifre, targeturi atinse (acestea sunt cele mai convingătoare), lucruri care au îmbunătățit un proces de muncă. Ex.: ai crescut profitul de 2 ori sau datorită ție, traficul pe site-ul unui magazin online a crescut cu 80%, sau ești mecanic și ai descoperit o modalitate de a face o ordine a operațiilor în așa fel încât, în loc să repari 2 mașini în 2 ore, repari 4 în 2 ore.

Atenție! Oricât de tare-ți dorești jobul respectiv, nu-ți atribui realizări, sarcini și competențe peste cele reale. S-ar putea să ai noroc pe moment, să fii angajat, dar să fii prins cu mâța-n sac ulterior când ți se va cere să pui în practică o abilitate cu care nu ai de fapt nicio treabă. Riști să fii dat afară și să ți se ducă și buhul că minți la interviuri.

undefined

Ce dificultăți aveai și cum le-ai rezolvat?

Poți spune, de exemplu, că membrii echipei nu se concentrau suficient, dar ați avut o întâlnire de brainstorming, ați pus pe hârtie obiectivele și le-ați realizat mai repede și mai ușor. Exemplele să fie reale, pentru că ți se pot cere detalii și te faci de râs. 

De ce ar trebui să te angajăm?

Sunt șanse mari să nu fii doar tu candidatul pentru postul respectiv, deci scoate-ți în evidență calitățile. Concentrează-te pe punctele tale forte (trei sau patru), cu exemple sau detalii pentru a demonstra că sunt pe bune, nu citite din vreo carte de dezvoltare personală. Acestea pot fi abilități tehnice (hard skills în „hașereză") sau soft skills (ex.: gestionarea timpului, comunicarea eficientă la locul de muncă, empatia, atenția la detalii etc.). Important! Acestea trebuie să aibă legătură cu competențele cerute în anunțul de angajare, așa că citește cu atenție descrierea postului. 

Care sunt punctele tale slabe? 

Este una dintre acele întrebări-capcană care te poate ajuta să transformi ceva negativ în ceva pozitiv daca o abordezi cum trebuie. Fii sincer, dar nu exagerat de sincer. Sfatul specialistului este să menționezi defecte pe care urmează să le repari (ex. sunt o persoană timidă și nu prea iau cuvantul în public, dar lucrez să îndrept asta). Evită să spui că ești o persoană singuratică și nu-ți prea place să lucrezi în echipă, mai ales că în majoritatea cazurilor, munca în echipă este obligatorie la job.

Unde te vezi peste cinci ani?

Da, da, recrutorii mai pun această întrebare la interviuri, chiar dacă e banală și perimată. Și asta pentru că: unu la mână - vor să se asigure că, dacă te angajează mâine, nu-ți vei căuta altceva de lucru peste 5 luni și doi la mână - vor să afle dacă ești ambițios, dacă vrei să evoluezi în carieră.

Evită să răspunzi (chiar și în glumă) la această întrebare cu „peste cinci mă văd la conducerea acestei firmesauîn locul tău”, deoarece intervievatorul s-ar putea simți amenințat. Nici să fii prea modest nu e bine, deci nu spune că nu te interesează să avansezi (poți părea o persoană lipsită de motivație).

În schimb, Gabriel Chicioreanu recomandă să spui că-ți place stabilitatea, că vrei să-ți dezvolți competențele și aptitudinile în domeniul respectiv. Dacă aspiri la un rol de manager în viitor, poți spune că, după ce vei căpăta suficientă experiență, ți-ar plăcea să-i poți învăța și pe alții ceea ce faci dintr-o poziție de team leader în cadrul companiei, de exemplu.

Ce așteptări salariale ai?

După circa 20-30 minute dintr-un interviu probabil vei fi întrebat și despre așteptările salariale (asta dacă salariul nu este menționat deja în anunțul de recrutare). Este una dintre acele întrebări-capcană clasice. O primă reacție va fi, evident, evitarea răspunsului. Te gândești că, dacă ceri prea mult, riști succesul obținerii jobului. Pe de altă parte, dacă ceri prea puțin, te va dezavantaja când vei dori să renegociezi.

Sfatul specialistului e să afli cam ce salariu se oferă în piață pentru funcția/meseria respectivă. Poți utiliza, de exemplu, filtrul de căutare a locurilor de muncă după domenii de activitate disponibil pe Anuntul.ro. Vezi ce bani și beneficii extra oferă firmele pentru un post ca cel țintit de tine (ex. contabil, bonă, inginer etc.). Nu te uita doar la salariu, ci și la cerințele postului și la ce experiență și abilități trebuie să ai pentru a fi plătit cu suma respectivă (deși denumirea posturilor poate fi aceeași, responsabilitățile pot fi similare sau, dimpotrivă, foarte diferite).

Îi poți spune astfel recrutorului că așteptările tale salariale sunt între 3.500 și 4.000 de lei având în vedere cât câștigă în medie un angajat cu experiența ta în București, de exemplu. Poți să-l întrebi și tu la ce interval salarial s-a gândit pentru tine după ce ți-a parcurs CV-ul. Lasă loc pentru negociere, angajatorul va aprecia acest lucru.

Când poți să începi?

E importantă disponibilitatea la angajare, deci nu răspunde... peste 3 luni", spune Gabriel Chicioreanu. Dacă ești încă angajat, spune că poți începe când ți se încheie preavizul la fostul loc de muncă. Aici depinde mult și de nevoia de angajați a firmei care recrutează. Cel care chiar are nevoie de tine, de experiență ta, competentele tale, poate aștepta 2 săptămâni. Cel care caută urgent un angajat, indiferent cum e el, nu te mai așteaptă.

Ai întrebari pentru noi?

Da! Punând întrebări angajatorului arăți că ești cu adevărat interesat de jobul respectiv și că îți dorești să faci parte din firmă. Poți adresa întrebari oricand in timpul interviului dacă ceva nu îți este clar despre locul de muncă sau companie. 

Recomandarea e să nu întrebi care e programul de lucru, ce alte beneficii materiale ei, care e salariul. În schimb, recrutorul ar aprecia întrebări ca cele de mai jos:

Cât de importantă este funcția mea în această firmă?"

Ce oportunități de dezvoltare personală oferă compania (traininguri sau cursuri)?"

Îmi pot cunoaște colegii?"

Cu ce persoane/departament voi colabora cel mai mult? Cine va fi superiorul meu direct?"

Când aș putea să încep lucrul?"

Care sunt provocările cu care mă voi confrunta în primele 3 luni?"

Care e targetul lunar pentru vânzări?"

„Există oportunități de avansare? Pe ce funcții au avansat persoanele care au fost inițial în acest post?"

 

Chiar dacă nu poți fi pregătit 100%, trebuie să-ți faci temele înainte de a apărea la interviu. Nu trebuie să turui răspunsurile învățate acasă pe de rost, dar gândește-te la întrebările posibile de mai sus și la răspunsurile pe care le-ai putea da pentru a putea face față cu brio și unor întrebări diferite.

853 vizualizari Autor Raluca Cincu 20.11.2023
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.